Имате близнаци? Значи сте запознати и с бъркотията, която могат да сътворят за секунди. Удивително е как дори и в най-организирания и подреден дом започва да цари хаос и разрушение, когато близнаците се появят. Ще ви дадем няколко съвета за това как да се справите с всяка каша, която вашите деца забъркват и как домът ви да остане подреден.
1.    Място за всичко
„Място за всичко и всичко на мястото си.” Тази класическа фраза ще преобрази дома ви и ще държи нещата под контрол. Определете място в къщата, където децата могат да подредят собствените си неща – от играчките, през учебниците и пособията за училище, обувките, та чак до пижамите.  Нека всяко дете знае мястото си: „Ти ще закачиш якето си на тази закачалка, а брат ти ето на тази.” Сложете етикети на всичко – „Количките на Иван”, „Куклите на Мария” и т.н. Когато децата знаят кое къде стои, кое на кого е и т.н. ще е по-лесно да поддържате ред вкъщи.
2.    Създайте програма
Ако създадете програма ще можете да ограничите бъркотията, преди да излезе от контрол. Когато програмата стане част от ежедневния живот, ще бъде по-лесно да се справяте с дребните бъркотии. Например разпределете задълженията така, че веднага след хранене децата да слагат чиниите в мивката, накарайте ги да прибират училищните пособия веднага, след като приключат с домашните. Най-важното е да направите разтребването част от играта – след като приключат с играчките, дайте им още 10 минути, в които да почистят мястото, на което са играли.
3.    Разделяй и владей
Мислите ли, че отбор близнаци ще си сътрудничат в почистването? Няма да стане. Чистенето заедно обикновено води до игра или караница. Назначете отделни задачи в различни стаи на децата.
4.    Използвай го или го губиш
Всички деца събират стари дрешки, играчки, обувки и неща, които никога няма да ползват отново. Създайте практика да изхвърляте или прибирате ненужните вещи на места, на които няма да ви пречат.
5.    Всеки за себе си
Нека всеки от близнаците е отговорен за собствените си неща. Разпределете дрешките, играчките и останалите им неща така, че всеки да знае кое е негово. Слагането на етикети или различните цветове може да ви помогне да се справите по-лесно с проблема. Така, когато дойде време за чистене, всяко дете ще знае кои са неговите неща, ще трябва да почисти тях и ще се научи да пази собствените си вещи.
6.    Спретнати за 10 минути всяка вечер
Като семейство, прекарвайте по 10-15 минути всяка вечер, в които да слагате нещата по местата им. Не е нужно да правите голямо почистване, а просто да приберете по-големите неща. На сутринта домът ви ще бъде чист и спретнат. Нека тази рутина се превърне в навик, който близнаците ви ще запазят и като порастнат.
7.    Нека отговорностите да са подходящи за възрастта
Без значение на каква възраст са, децата могат да поемат домашни задължения. Ключът е в намирането на задължения, които да са подходящи за възрастта им. Когато се чувстват уверени, че могат да изпълнят задълженията си, има по-голяма вероятност наистина да ги свършат. Визуализирането винаги е ефективно, когато става дума за деца, затова направете таблица със задълженията или цветна графика. За да е интересно за децата, направете таблица за всяка седмица и понякога сменяйте задълженията им.
8.    В колата
Близнаците не създават бъркотия само вкъщи. Семействата, които пътуват често и прекарват доста време в колата си, накрая осъзнават, че тя е пълна с играчки, книжки и други такива. Създайте правило „Каквото влезе, трябва да излезе.” Окуражавайте децата да не оставят нищо в колата, когато слизат от нея. Дръжте в колата торба за боклук, за да изхвърляте остатъците веднага, вместо да ги оставяте да се въргалят по пода.
9.    Бързо почистване
Представете си, че ви идват неочаквани гости и къщата е с краката нагоре. Осигурете си „скрити” места, на които да сложите нещата, които няма да можете да почистите веднага. Това може да са кошници, кошове и всякакъв вид контейнери.
10.    Нека има предизвикателство
Възползвайте се от състезателната природа на близнаците и ги предизвикайте на състезание по чистене. Сложете лимит на времето и ги накарайте да се съревновават. Друг вариант за състезание е да предложите награда за оправяне на леглото всеки ден в продължение на седмица или прибиране на играчките веднага след игра. Докато децата се състезават по между си, ще изградят навика да подреждат нещата си.

Tags: