Кой не е обещавал лакомство, играчка или допълнителен час игра на детето си, ако спре да плаче, когато си напише домашното или трябва да свърши нещо вкъщи? Повечето родители попадат в капана на подкупа като метод за дисциплина, обикновено за да избегнат неудобни или неприятни сцени, които децата правят понякога. Но дали подкупът (или „награждаването” на детето, ако търсите друга дума) наистина върши работа?
Отговорът е да … и не. Подкупите почти винаги работят в краткосрочен план. Родителите по навик казват на децата си, че ако отидат с тях до магазина и се държат прилично, ще им позволят да си изберат лакомство на излизане. След това развяват „наградата” всеки път, щом детето започне да мрънка или да не слуша. Докато има с какво да бъде залъгвано, детето се държи добре. Не е толкова зле, нали?
Проблемът с подкупите, обаче е, че децата са доста умни. Не им отнема повече от минута, за да се досетят, че трябва да получат играчка или лакомство ВСЕКИ ПЪТ, когато отидат до магазина. И това е проблемът с краткосрочния ефект на този „метод за дисциплина”. Накрая детето контролира родителите си, като избира дали да се държи добре или не, в зависимост от наградата, която му се предлага. Колкото повече расте детето, толкова по-скъпи „награди” ще си избира. Това, което е започнало от шоколадче, скоро се превръща в по-скъпа играчка, нова дреха или видео игра.
Как да постъпите? Експертите съветват да не обвързвате наградите с материалното. Вместо да обещаете лакомство или играчка, опитайте с нещо като разходка в парка или 10 допълнителни минути след времето за лягане. Очертавайте очакванията си към детето. Например, можете да му кажете, че отивате до магазина, след това ще оставите покупките вкъщи и ще се разходите в парка. Ако детето не може да контролира поведението си, кажете му, че това значи, че ще се измори и вместо разходка в парка, ще трябва да спи следобяд.
Устоявайте на изкушението да използвате думата „награда”, а вместо нея очертайте границите на доброто поведение. Това ви оставя повече място за изненади и неочаквани, хубави преживявания за детето. След това остава само да му кажете колко се гордеете с това, как се е държало на определено събитие. Така детето ще е доволно от това, че сте го похвалили и няма да очаква награда в края на деня.

Tags: